Sevärdheter

Sevärdheter i Södertälje

Det finns mycket att se i Södertälje – en stad med gamla anor och intressant historia. Här berättar vi lite om de intressantaste sevärdheterna i Södertälje med omnejd.

Tullgarns Slott

Vi börjar med ett av Södertäljes populäraste utflyktsmål. Detta kungliga lustslott uppfördes i början av 1700-talet och är känt som Gustav V:s favorit bland alla svenska slott. Slottet ligger naturskönt till vid vattnet och och här kan man med glädje av den Sörmländska naturen i sällskap av vänner och en välmatad picknickkorg. På sommartid ges guidade turer till slottet där man också kan äta och dricka gott på Tullgarns Värdshus och Tullgarns Stallkafé.

Tom Tits Experiment

Ett riktigt toppenställe för nyfikna barn och vuxna som fortfarande inte känner sig fullärda – och när gör man egentligen det? Här får man lära sig om naturvetenskap och teknik genom att genomföra olika experiment och leka med olika installationer och maskiner.

Tom tits – beläget i centrala Södertälje – bjuder på våningar med spännande äventyr som inte kräver några förkunskaper. Teknik, fysik, matematik, biologi, illusioner – här kan man lära sig saker och ha roligt på samma gång. Många sinnen tas i bruk och barnen får dessutom röra sig en hel del.

Oaxen

Utanför Mörkö i Södertälje kommun ligger  Oaxen, en två kilometer lång ö med mycket spännande att se och uppleva.

Här finns en rik tillgång kalk som bröts på 1800-talet och bruket ledde till att det fanns skola och affärer på ön ända in på 1900-talet. Idag har Oaxen runt 100 bofasta invånare. Floran är också säregen och spännande här. På ön finns även en känd restaurang som har gjort sig känd som en av de bästa i Sverige när det handlar om gourmetmat av högsta klass. Till Oaxen tar man sig med en linjefärja som drivs av öns samfällighet med stöd från både Södertälje kommun och staten.

Birka

Här finns verkligen historien! På Björkö i Södertälje kommun finns lämningarna av Birka som brukar kallas Sveriges första stad. Birka vikingastad ligger på en plats som var vikingarnas mest betydande handelsplats. Här kan man gå på egna vandringar i det fantastiska kulturlandskapet eller gå på en guidad visning bland fornlämningarna. Barnen brukar gilla att besöka vikingamuseet och den rekonstruerade vikingabyn med tidstypiska hantverksbodar som smedjor och vävbodar.

En idyllisk kringelstad som ligger i ett fantastiskt läge vid Mälaren? Eller en segregerad, brottsdrabbad stad som den beskrivs i “Södertäljepolisen” på femman?

Södertälje är så mycket mer än så - här kommer du att få läsa mer om vad som händer i staden söder om Stockholm – inte minst när det handlar om näringslivet. Håll till godo!