Hur, när, varför – proffsen kan allt om sommardäck

Sommardäck ska på när snön är borta. Eller? Det är inte så lätt att hålla reda på. Inte heller är det lätt att byta däck. Tur det finns däckverkstäder.

Det är inte självklart att alla som kan köra bil kan byta däck. Visserligen går man igenom en del praktiska detaljer runt bilen på körskolan, men vem kommer ihåg sånt? Om du inte har bilen som specialintresse är det mycket möjligt att däckbytet gick in genom ett öra och ut genom det andra. Bildligt talat, alltså.

Som tur är kan du få hjälp med att byta däck. I själva verket är det så de flesta däckbyten går till. Bilägare kommer in till en däckverkstad, åker därifrån med nya däck på bilen. Däremellan tog vederbörande en kaffe och tänkte lite på livet medan teknikern höll på med bultar och muttrar.

Sommardäck på när man plockar fram trädgårdsmöblerna?

Kanske har du inte ens koll på när det är dags att byta till sommardäck. I så fall är det bäst att du frågar däckverkstaden. Det kan nämligen ändra sig från år till år, och när det gäller trafik och trafiksäkerhet är det bäst att hålla sig med dagsfärsk information.

Men i stort sett gäller regeln att du kan byta till dina sommardäck så fort det inte är vinterväglag. Det är alldeles för långt mellan Sveriges södra och norra spets för att det ska kunna finna ett datum som är hugget i sten för alla landsändar. Allra viktigast är dock att inte köra runt på sommardäck mitt i vintern.

17 Jul 2022

En idyllisk kringelstad som ligger i ett fantastiskt läge vid Mälaren? Eller en segregerad, brottsdrabbad stad som den beskrivs i “Södertäljepolisen” på femman?

Södertälje är så mycket mer än så - här kommer du att få läsa mer om vad som händer i staden söder om Stockholm – inte minst när det handlar om näringslivet. Håll till godo!